ponedjeljak, 23. listopada 2017.

Kuglice od suhih smokvi i oraha !


Potrebno :

500 g krupno sjeckanih suhih smokvi

100 g krupno sjeckanih oraha

60 ml svježe cijeđenog soka od naranče

3 kašike naribane korice naranče

2 kašike meda

1 kašika  ruma

Priprema

Smokve zajedno sa sokom od naranče, medom i orasima sameljite u blenderu. Smjesu premjestite u zdjelu pa dodajte ostale sastojke i sve dobro izmiješajte. Rukama oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kristal šećer i mljevene orahe .
Kuglice ostavite da se suše na zraku barem preko noći, a idealno je da se suše tri dana prije posluživanja kako bi se skroz osušile.
Navedeni sastojci dovoljni su za 50-tak kuglica.
Prijatno !

Čupavci sa bijelom čokoladom


Potrebno 

Za koru :
3 jaja
220 g šećera
1 vanilin šećer
naribana korica 1 limuna
180 ml ulja
150 ml mlijeka
290 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo

I još
250 ml mlijeka
250 g bijele čokolade
150 g maslaca
200 g kokosa

Priprema

Bjelanjke miksajte dok se ne zapjene pa postupno dodajte šećer i vanilin šećer i nastavite miksati dok ne dobijete čvrsti snijeg. Nastavite lagano miskati i dodajte ulje, limunovu koricu, dio brašna (1/3), prašak za pecivo, jedan po jedan žumanjak i mlijeko. Na kraju dodajte i ostatak brašna.
Smjesu izlijte u kalup za pečenje prekriven masnim papirom (25x35 cm) pecite 10 minuta na 180°C.
Ohlađeni biskvit narežite na kockice.
Mlijeko i razlomljenu čokoladu zagrijavajte na laganoj vatri dok se čokolada ne otopi. Dodajte maslac pa zagrijte umak do vrenja i maknite s vatre. Miješajte dok se maslac ne otopi.
Kockice biskvita umačite u rastopljenu čokoladu i uvaljajte u kokosovo brašno.
Prijatno!

Fina lagana Torta od sira


Sastojci

Za koru :
5 jaja
100 g šećera
100 g oštrog brašna
1/2 praška za pecivo
3 kašike  hladne vode
Za kremu:
0,5 kg svježeg kravljeg sira
500 ml slatkog vrhnja
50 ml mlijeka
150 g šećera
1 vanilin šećer
2 želatine u prahu

Priprema:

Žumanjke izmiksajte sa šećerom, a bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. Žumanjcima dodajte brašno, prašak za pecivo i vodu pa kuhačom sve dobro izmiješajte. Postupno dodajte snijeg od bjelanjaka i pažljivo ih umiješajte u smjesu.
Biskvitnu smjesu izlijte u okrugli kalup za pečenje (28 cm) i pecite 10 minuta na temperaturi od 180 °C.
Ohlađeni biskvit prerežite na dva jednaka dijela.
Želatinu izmiješajte s hladnom vodom i ostavite da nabubri. Svježi sir dobro ocijedite pa ga izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom i mlijekom. Zatim dodajte otopljenu želatinu i još jednom sve dobro izmiksajte. Na kraju umiješajte tučeno slatko vrhnje.
Tortu slažite u kalupu u kojem se pekla kora  (stranice kalupa obložite masnim papirom tako da tortu kasnije lakše odvojite od stranica). Na dno stavite koru  nanesite pripremljenu kremu i prekrijte ju drugom korom . Tortu prije posluživanja otavite u frižider da se krema stisne i dobro  ohladi.
Prijatno !

Jednostavan i brz a tako ukusan :Nutella cheesecake


Potrebno:

250 g Digestive keksa

75 g maslaca sobne temperature

100 g prženih, sjeckanih lješnjaka

400 g nutelle

500 g krem sira

60 g šećera u prahu

Priprema:

Lješnjake kratko popržite u pečnici, ohladite ih i grubo nasjeckajte.
Kekse zajedno s maslacem sameljite u blenderu pa im dodajte kašiku nutelle i tri kašike lješnjaka i nastavite miksati dok ne dobijete finu mrvičastu smjesu.
Smjesu utisnite u okrugli kalup za pečenje (Ø=28 cm) i stavite u frižider da se hladi. 

Izmiksajte krem sir pa dodajte šećer u prahu i ostatak nutelle. Sve dobro izmiksajte i stavite na pripremljenu podlogu. Vrh kolača ukrasite preostalim sjeckanim lješnjacima.
Kolač prije posluživanja ostavite u frižideru  najmanje četiri sata.
Prijatno!

Ledene Mak kocke


Potrebno 

Za koru:
7 bjelanjaka
200 ml mlijeka
2 vanilin šećera
150 g mljevenog maka
50 g glatkog brašna
 prašak za pecivo


Za kremu:
7 žumanjaka
150 g šećera
2 vanilin šećera
110 g gustina
1 l mlijeka
250 g maslaca sobne temperature
500 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. Zatim postupno dodajte šećer i vanilin šećer i nastavite miksati dok se šećer ne otopi.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i makom pa po malo dodajte u snijeg od bjelanjaka i lagano kuhačom miješajte dok se sastojci ne sjedine. Pripremljenu smjesu izlijte u namaščen i pobrašnjen kalup za pečenje (25x35 cm) i pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180° C.
Pečenu i malo ohlađenu koru  prelijte s toplim mlijekom.
Za pripremu kreme žumanjke izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom, gustinom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do kuhanja, maknite s vatre pa ulijte pripremljenu smjesu. Pjenjačom sve dobro izmiješajte pa vratite šerpu natrag na vatru i kuhajte 2 minute uz neprestano miješanje.
U ohlađenu ili mlaku kremu dodajte izmiksani maslac i premažite ju preko ohlađene kore .
Slatko vrhnje izmiksajte i nanesite na kremu. Kolač ostavite u frižidr da se krema dobro ohladi i stisne.
Prijatno !

Jede vam se nešto slatko a nemate vremena za pravit kolače evo jedan super recept na brzinu :Čokoladni muffin za 5 minuta !

Potrebno :

1 jaje

30 g šećera u prahu

1-2 kašike kakaa u prahu

3 kašike brašna 
na vrhu kasikice praška za pecivo 
2 kašike mlijeka 

Priprema:

Navedeni sastojci dovoljni su za jednu porciju.
Jaje izmutite pjenjačom, dodajte dodajte sve sastojke  pa sve dobro izmiješajte tako da nema grudica. Količinu kakaa odredite sami, ovisno o tome koliko želite da vaš kolač bude čokoladan.
Smjesu izlijte u šoljicu za čaj ili bijelu kafu  i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C, 12 minuta. Dobro je da kolač kada ga vadite bude još malo drhtav, to znači da je sredina sočna i kremasta. Ukoliko imate mikrovalnu pećnicu, vaš kolač može biti gotov za 5 minuta!Ako nevolite da bude sočan unutra ostavte još 2-3 min .Probajte čačkalicom dali je pečen .Po želji možete posut šecerom u prahu ili umućenim slatkim vrhnjem .
Poslužiti možete uz bijelu kafu .
Prijatno !

Jednostavan i brz :Kolač s Makom -probajte nećete se pokajati


Potrebno 

Za koru :

3 jaja
200 g šećera
150 ml mlijeka
100 ml ulja
150 g glatkog brašna
1/2 praška za pecivo
150 g mljevenog maka

I još:
4-5 kašike  pekmeza od marelica
100 g čokolade za kuhanje
60 ml slatkog vrhnja
4 kašike  ulja

Priprema:

Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom dok ne dobijete gustu, kremastu smjesu. Dodajte mlijeko i ulje, a zatim brašno i prašak za pecivo. Na kraju dodajte mak i kuhačom sve dobro izmiješajte.
Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za pečenje (25x35 cm) i pecite 20 minuta na temperaturi od 180 °C. Čačkalicom provjerite je li tijesto pečeno.
Pečenu koru  ostavite  10-tak minuta da se ohladi, a zatim je  premažite tankim slojem pekmeza od marelica. Kada se kolač potpuno ohladi prelijte ga čokoladnom glazurom koju pripremite tako da čokoladu i slatko vrhnje otopite i i dodate joj ulje.
Prijatno !

Savršena torta bez brašna od šumskog voća ili Bobanova torta



Potrebno

Za koru bez brašna:
6 jaja
120 g šećera
120 g čokolade za kuhanje
 prašak za pecivo

I još:
350 g pekmeza od šumskog voća
400 ml slatkog vrhnja


Priprema:

Čokoladu otopite na pari i ostavite sastrane da se malo ohladi. Bjelanjke kratko izmiksajte pa uz postupno dodavanje šećera nastavite miskati dok ne dobijete gusti snijeg. Žumanjke izmiksajte sa otopljenom čokoladom pa dodajte prašak za pecivo.
Smjese lagano sjedinite i izlijte u okrugli kalup za pečenje 28 cm kojeg ste prekrili masnim papirom, a stranice namastili.Koru  pecite 30 minuta na temperaturi od 170 °C.
Ohlađenu koru premažite pekmezom od šumskog voća i i tučenim slatkim vrhnjem. Prije posluživanja tortu ostavite nekoliko sati u hladnjaku da se dobro ohladi.
Po želji možete tortu ukrasiti rendanom čokoladom ili šumskim voćem.
Prijatno !

nedjelja, 22. listopada 2017.

Lambada kocke !


Potrebno 

Za koru :
6 jaja
150 g šećera
150 g glatkog brašna

Za žele od naranče:

700 ml soka od naranče
2  pudinga s okusom vanilije
3 kašike šećera

Za kremu:
500 ml mlijeka
6 kašika gustina
6 kašika šećera
1 vanilin šećer
250 g margarina sobne temperature ili (250 ml  slatko vrhnje )

Čokoladna glazura:
150 g čokolade za kuhanje
50 g maslaca
2 kašike  ulja

I još
Petit Beurre keksi

Priprema:

Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom, dodajte brašno i sve dobro izmiješajte tako da nema grudica. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg pa ih lagano umiješajte u smjesu. Smjesu izlijte u kalup za pečenje (30x30 cm) kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Biskvit pecite 20 minuta na temperaturi od 180 °C. Čačkalicom provjerite je li tijesto pečeno.

Prašak za puding razmutite s malo soka od naranče, a ostatak soka zajedno sa šećerom zagrijte do kuhanja. Dodajte razmućeni puding i kuhajte ga na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Vruću kremu odmah premažite preko ohlađenog biskvita i prekrijte petit beurre keksima .

Gustin razmutite s malo mlijeka, a ostatak mlijeka zagrijte do kuhanja zajedno sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte razmućeni gustin pa kuhajte kremu na laganoj vatri 2-3 minute, dok se ne zgusne. U ohlađenu (može i mlaku) kremu dodajte margarin sobne temperature i sve dobro izmiksajte.

Kremu premažite preko keksa. Kolač prelijte čokoladnom glazurom koju pripremite tako da čokoladu zajedno s maslacem i uljem rastopite na pari. Kolač prije posluživanja dobro ohladite.

Napomena :Ako ne volite margarin u kremu mozete dodati umuceno slatko vrhnje 250 ml a ko dodajete vrhnje krema mora biti skroz hladna .
Prijatno !

Fritule sa jabukama i jogurtom


Potrebno:

400 g tekućeg jogurta

2 jaja

4 žlice šećera

2 vanilin šećera

1 kašika  rakije

prstohvat soli

350 g glatkog brašna

2 praška za pecivo

malo  limunove korice

2 krupno naribane jabuke srednje veličine

1kašikica cimeta 

Priprema:

Jaja izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte sol, jogurt, rakiju, naribanu koricu limuna, jabuke, cimet, brašno i prašak za pecivo.
Miksajte smjesu dok se svi sastojci ne sjedine.
Ulje zagrijte u visokom lončiću pa žlicom namočenom u vruće ulje uzimajte tijesto. Pomozite si drugom žlicom, oblikujte fritule i pecite ih u vrelom ulju dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Pečene fritule stavite na papirnati ručnik da se upije višak masnoće. Vruće fritule posipajte šećerom u prahu i poslužite se.
Prijatno !

Sočne kocke od limuna -gotove za pola sata


Potrebno 

Za prhko tijesto:
230 g maslaca sobne temperature
260 g glatkog brašna
100 g šećera
naribana korica 1 limuna

Za kremu:
4 jaja
300 g šećera
30 g gustina
80 ml limunovog soka
naribana korica 1/2 limuna

Priprema:

U veću zdjelu stavite brašno, šećer, limunovu koricu i na kockice narezan maslac. Rukama umijesite tijesto da se sve sjedini  i utisnite ga u kalup za pečenje (20x30 cm) kojeg ste prekrili masnim papirom.
Tijesto pecite 10-15 minuta na temperaturi od 180 °C.
Dok se tijesto peče pripremite kremu. Jaja izmutite pa dodajte šećer, gustim, limunov sok i koricu. Kašikom sve dobro izmiješajte tako da dobijte glatku smjesu bez grudica.
Kremu izlijte preko polupečenog tijesta. Kolač vratite natrag u pećnicu i pecite ga dodatnih 20 minuta. Malo smanjite temperaturu pećnice kako kolač nebi zagorio.
Kolač ohladite najprije na sobnoj temperaturi, a zatim i u frižideru . Prije posluživanja posipajte ga šećerom u prahu.

Savršeno hrskavi i zdravi keksići od zobenih pahuljica


Potrebno :

2 zrele banane srednje veličine

100 g zobenih pahuljica

50 g tamne čokolade (sa većim postotkom  kakaa)

Priprema:

Banane izgnječite vilicom pa im dodajte zobene pahuljice i sve dobro izmiješajte. Dodajte i nasjeckane komadiće tamne čokolade.
Žličicom uzimajte male hrpice smjese, slažite ih na lim za pečenje obložen masnim papirom i jednako ih oblikujte.
Kekse pecite 10 minuta na temperaturi od 200 °C, dok ne počnu rumeniti. 
Ako možete izdržati sačekajte da se ohlade .😉
Prijatno !

Najbolji muffini sa bananom


Potrebno:

3 zrelije banane

1 jaje

50 g šećera

2 vanilin šećera

2 kašike meda

prstohvat soli

120 ml ulja

190 g glatkog brašna

1 kašikica  soda bikarbone

1  praška za pecivo

Priprema:

Banane usitnite mikserom pa dodajte jaje, šećer, vanilin šećer, med i ulje. Smjesu još kratko izmiksajte. Zatim dodajte so, brašno, soda bikarbonu i prašak za pecivo pa kuhačom miješajte smjesu dok se svi sastojci ne sjedine.
Košarice za muffine složite u kalup i punite ih do ¾ visine. Muffine pecite na temperaturi od 180 °C 10-12 minuta.
Za bogatiji okus, muffine prije pečenja možete posipati sjeckanim lješnjacima ili orasima!
Prijatno!