petak, 20. listopada 2017.

Oblanda sa smokvama i orasima


Potrebno :
2 lista oblande ( veliki list )
400 gr suvih smokvi
200 gr kristal šećera
150 ml mleka  ( voda ako je post )
150 gr margarina
oko 250 – 300 gr keksa
150 gr -sjeckanih oraha 

Priprema:
Na vatru staviti mlijeko ( ili vodu ), šećer, i margarin da se otopi.
Tome dodati   sitno seckane smokve i orahe staviti da malo prokuva.
Zatim skloniti sa vatre i dodati 250 gr keksa, pa ako je malo redje dodati ostatak keksa i promešati.
Gustina može da varira od suvoće keksa i koliko su suve smokve bile sočne. Dodate prvo tih 250 gr keksa pa promešate i ako je potrebno dodate još malo keksa, pa prohladite.
Nanijeti cio fil na rebrastu stranu oblande i poklopiti sa drugom rebrastom stranom oblande.
Pritisnuti sa tepsijom iz rerne da se kore zalijepe .
Prijatno!

Koh od griza

Potrebno:

3  jaja
5 kašika šećera 
4 kašike griza 
2 kašike brašna 
1  vanilin šećer 
600 ml mlijeka

Priprema:

Uključiti rernu da se zagrije na 200 stepeni.
Umutiti pjenasto belanca pa postepeno dodavati šećer i nastaviti mućenje.
Kada ste umutili šećer i belanca dodati jedno po jedno žumance i opet sve izmiksirati.
Na kraju dodati griz i brašno i sve žicom, lopaticom ili varjačom sjediniti.
Podmazati samo sa uljem manji keramički ili vatrostalni sud ( tepsiju ) i istresti smesu.
Ako pečete u plehu onda posle mazanja ulja pospite i sa brašnom pa onda ulite smesu.
Staviti da se peče a smanjiti na 180 stepeni.
Peći  30 minuta, (provjerite čačkalicom dali je pečen)
Dok se kolač peče zagrejati mleko da bude mlako i dodati vanilin šećer. Mlijeko zagrejemo taman tolik da se šećer otopi.
Mlijeko možete po želji ili ukusu da dodate još šećera. Ja ne dodajem, nama sasvim je dovoljno na ovu mjeru 100 gr i vanilin šećer.
Tek pečen, vreo kolač prelijte sa svim mlijekom i ostavite da se ohladi tako u tepsiji u kojoj je pečen.
Nakon toga kolač stavite u frižider da se ohladi pa ga onda služite. 
Prijatno.

Jednostavno i brzo može svako :Brzi plazma kolač


Potrebno:

600 ml + 100 ml mleka
5 kašikal šećera
2 kašike kakoa
3 kašike gustina
1 kesica pudinga od čokolade ( 40 gr )
125 gr maslaca ili margarina
36 komada plazma keksa

Priprema:

Od 600 ml mlijeka odvojiti nekih 200 ml a ostatak staviti da provri.
U preostalo mlijkeo dodati šećer, gustin, kakao i puding i sve mešati da nema grudvica.
Kada mleko provri zakuvati razmućenu smesu i mešati dok se ne zgusne.
Kada se zgusnulo skloniti sa vatre i odmah dodati iseckan maslac ili margarin imešati dok se ne otopi i sve sjedini.
U fil možete dodavati po želji orahe, lešnike, umesto kakaoa dodati čokoladu, crnu, mlečnu, belu, mleveni kikiriki….
Uzeti kalup za hleb i obložiti ga folijom.
Odmah na dno sipati trećinu fila pa poslagati 12 komada plazam keksa umočenog u mleko ( onih + 100 ml )
Preko preliti opet trećinu fila, pa red plazma keksa i ponoviti postupak i treći put.
Ostaviti da se ohladi pa staviti u frićider da se sve lepo stegne.
Okrenuti zatim na tacnu pa skinuti foliju.
Kolač može ostati tako bez dekoracije a možete ga i dekorisati po želji.
Mi smo dekorisali sa šlagom i šlag kremom od čokolade.
Prijatno !

Kuglice svekrvino oko


Potrebno:
200 gr mljevenog keksa  
30 komada suhih smokava
30 komada polovica  od jezgre oraha
200 ml vode
150 gr šećera 
200 gr mljevenih oraha
još:
za uvaljati kuglice kokos ili mljeveni orasi 

Priprema:
Vodu, šećer i vanilin šećer stavit kuhat, pa kad prokuha da se sve otopi stavit mljevene orahe i mljeveni keks, 
To ostavit da se hladi.
Smokvama odrezat peteljke, malo ih na vrhu zarezat pa u svaku staviti polovicu oraha  i malo taj otvoren dio pritisnut da se zalijepi.
Na svaku smokvu stavimo malo hladne smjese ( od oraha i keksa ) . Stavite svuda po smokvi malo te smjese, onako odprilike i sve zarolate u kuglice.
Smjesa od oraha i keksa je dosta lepljiva  pa na ruke stavite malo mljevenih badema ili oraha.
Zarolane kuglice uvaljajte u mljevene bademe,kokos  ili orahe.
Kada ih napravite stavite 30 minuta u zamrzivač pa secite oštrim nožem na pola.
Cijele kuglice su prevelike, a presečene su veoma dekorativne.
Potrebno!

Bijela pita -Bijele kocke


Potrebno
Kore:
300 gr oštrog brašna
300 gr mekog brašna – da se umesi i još 100 – 200 gr kada se razvlače kore
1 prašak za pecivo
200 gr margarina ili maslaca
2 cela jaja
200 gr šećera
1 kisela pavlaka ( 200 ml )
Fil:
1,2 l mleka
200 gr šećera
10 kašika gustina
2 vanilin šećera
200 gr margarina ili maslaca
Šecer u prahu za posip 
Priprema:
600 gr brašna pomešati sa šećerom pa utrljati maslac.
Tu dodati jaja, pavlaku i prašak za pecivo, pa sve dobro izmesiti dok se ne dobije ujednačeno testo.
Testo ostaviti u frižider poklopljeno kesom 2h da odstoji.
Izvaditi pa premesiti sa malo onog preostalog brašna jer se lepi kad se izvadi iz posude kada odstoji.
Podeliti testo na 5 jednakih delova, ja sam merila, svko je težili oko 270 gr, gore – dole koji gram.
Svako testo razvući veoma tanko na pobrašnavljenoj podlozi, pa namotati na oklagiju i preneti na obrnut veliki pleh od rerne koji ste posuli sa malo brašna.
Zatim na tom velikom plehu završiti razvlačenje, da bude sve fino i jednako.
Za to vreme zagrejati rernu na 180 stepeni.
Staviti koru da se peče otprilike 12 minuta, 
Uglavnom, treba da se peče dok sastrane ne počnu kore malo da žute.
Kora će prvo biti mekana, skidate je na krpu drmanjem tepsije levo desno i ona će sama spasti.
Posle će kora biti tvrda i lomljiva, pazite.
Najbolje ako imate 2 – 3 tepsije pa dok se jedna peče drugu razvlačite.
Kada ispečete kore ohladite ih.
Umutiti 200 ml mleka, gustin, vanilin šećer i šećer, a ostatak mleka staviti da provri.
Kad provri zakuvati i mešati dok se ne zgusne.
Kada se zgusne skloniti sa vatre i ostaviti da se hladi.
Umutiti penasto margarin i dodati mu mlak krem i sve umutiti.
Premazati  kore  i poklopiti .
Posuti šecerom u prahu .Preklopiti  drugom tepsijom da se ohladi i korice da omekšaju .
Posle samo odseći krajeve i iseći u željene kocke .
Prijatno!

Prhka pita od sira



Sastojci:
28o gr brašna
250 gr margarina
2 žumanca
7 kašika šećera
1 kašika kisele pavlake ( vrhnja )
1 prašak za pecivo

Fil:
1 kg svežeg sira
1 vanil šećer
kristal šećer se dodaje po ukusu
2 bjelanca
Priprema:
Margarin treba da je sobne temperature.
Sve sastojke za korice umesiti, da se dobije glatko testo.
Podeliti na dva jednaka dela.
Sve sastojke za fil sjediniti.
Prvo testo razvući na dimenzije pleha pa ga naviti na oklagiju i spustiti u podmazan pleh.
Preko naneti ceo fil i rasporediti sokro do ivica, ostaviti obod od oko 1 cm.
Razviti drugu koru, namotati na oklagiju pa staviti preko fila a ivice spojiti.
Izbockati viljuškom i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i peći izmedju 40 i 50 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
Ohladiti, posuti šećerom u prahu i služiti.
Prijatno.

Vanilice


Potrebno :
250 gr margarina ili maslaca
500 gr mekog brašna
2 cela jaja
7 kašika kristal šećera
20 gr vanilin šećera
pekmez, marmelada ili džem po želji 
šećer u prahu

Priprema:
Omekšalom margarinu dodati kristal šećer pa umutiti.
Zatim dodati jaja i sve opet zajedno izmiksirati.
Dodajemo pola mjere brašna i opet mutimo mikserom.
Pošto je testo sad već malo tvrdje dodajemo pola brašna od brašna koje nam je preostalo i mesimo testo.
Ukoliko je još lepljivo dodamo još malo i sada bi trebalo da je testo fino oblikovano i spremno za dalji rad.
Uključiti rernu na 180 stepeni da se zagreva.
Izvaditi testo iz posude i posuti površinu sa malo preostalog brašna.
Posuti i testo brašno pa razvući na debljinu oko 5 mm.
Malom čašicom vaditi testo i slagati u pleh.
Pleh nije potrebno pouljiti jer testo već u sebi ima dovoljno masnoće i neće se zalepiti.
Staviti kolutiće da se peku izmedju 10 i 15 minuta.
Treba da ostanu bijeli – svijetli.
Ostaviti da se ohlade pa spajati sa po malo pekmeza dva kolutica. Spajati donju stranu, koja je bila okrenuta ka plehu.
Na kraju uvaljati vanilice u šećer u prahu.
Ovi kolači mogu da stoje dosta dugo, pod uslovom da se ne pojedu, pa mogu da se prave i nedelju dana pre posluženja.
Prijatno.

Savršena -Jafa Torta


Potrebno
Za koru:
14 jaja
14 kašika šećera
14 kašika prezle
14 kašika oraha
Fil I:
1l mleka
8 kašika šećera
8 kašika brašna
250 gr margarina
Fil II:
1dl vode
200 gr šećera
4 štangle čokolade
200 gr oraha
250gr margarina
Još:
oko 600 gr jafa keksa

Prirema:
Kora: Umutiti 7 bjelanaca, dodati šećer pa žumanca. Dodati 7 kašika prezle i 7 kašika oraha. Izmešati varjačom pa ispeći.
Ispeći još jednu koru i obe preseći po pola .

Fil I: U mleko zakuvati brašno i šećer pa ohladiti. Tome dodati jedan penasto izmiksiran margarin

Fil II: Vodu, šećer, čokoladu i orahe skuvati pa ohladiti. Dodati izmiksiran margarin.

Filovanje: Kora, fil I, jafa, fil I, kora, fil II, kora fil I, jafa, fil I, kora. Sa ostatkom fila premazati cijelu tortu.
Dekoracija po želji.

Prijatno !

Stari Bečki recept :Saher torta


Potrebno
Kora:
7 jaja
100gr šećera
150gr putera
120 gr šećera u prahu
1 kašika vanila ekstrata
150 gr tamne čokolade (75% kakao)
150 gr brašna
20 g kakaoa
1 kesica praška za pecivo

Preliv:
250 gr džema od kajsija
50 ml vode
1 kašika ekstrata ruma

Glazura:
200 gr tamne čokolade sa svećim postotkom kakaka 
180 gr putera
80 gr šećera u prahu
sok od pola limuna

Priprema:
Puter treba da vam je sobne temperature. Izmiksajte  ga sa šećerom u prahu, pa dodavajte žumanca umucena malo ,pomalo.
Otopite čokoladu pre toga i taman dok vi ulupate žumanca i šećer ona će se prohladiti, pa je dodajte smesi posle žumanaca. Na kraju dodajte bašno sa praškom za pecivo i kakaom.Izmiksajte belanca sa prstohvatom soli, pa dodajte kristal šećer ( 100gr ) i  miksajte  dok se šećer ne otopi. Ovu smesu dodajte smesi od žumanaca i sve sjedinite varjačom.
Sipajte smesu u okrugli kalup  prečnika 26cm koji ste obložili papirom za pečenje, pa pecite na 180 stepeni 30 do 40 minuta. Testirajte da li je pečeno čačkalicom.
Ostavite pečenu koru da se ohladi, pa je presecite na dva lista jednake debljine.(ja obično to radim sa debljim koncem )
Pomešajte vodu, rum i dzem, pa stavite na vatru da provri. Kuvajte nekoliko minuta pa sklonite sa vatre da se prohladi. U kalup u kojem ste pekli koru stavite prvi dio kore pa prelijte sa sa pola ove smese, stavite drugi dio kore i prelijte sa ostatokom smese, svuda, i sastrane pa ostavite u frižider 2h da odstoji.
Izvadite i skinite obruč, pa prebacite na tacnu. 
Puter stavite na laganu vatru da se otapa, ne i da provri, pa dodajte izlomljenu čokoladu, sok od limuna i šećer u pahu. Smesa neka se lagano otapa uz mešanje ali da ne provri.
Prelijte cijelu tortu ovim prelivom, glazurom,
Prijatno !

četvrtak, 19. listopada 2017.

Domaći tvrdi sir


Potrebno:
 5 lit svježeg kravljeg mlijeka
 1,15 dl soli
 1,25 dl alkoholnog octa 9%
Priprema:
Svježe mlijeko zagrijati do 89-99 stupnjeva  uz neprekidno miješanje.
Smaknuti s vatre i dodati sol, promiješati, umiriti.
Dodati ocat uz jako miješanje kuhačom, umiriti.
Opet zagrijavati bez miješanja kuhačom do 88-98 stupnjeva C(10-20 min) dok se ne pojavi surutka.(ako vam se ne razdvaja, dodati još octa)
Stavi gazu na cjedilo i zavrnuti  ju da se cijedi 10 -20 min.
Prebaci u kalup i stavi teret .
Prijatno !

Napravite savršeno hrskavi pomfrit bez ulja !


Za sve ljubitelje pomfrita donosimo vam zdraviju verziju .
Sve što vam je potrebno su krompir, bjelance i začinsko bilje po želji
Ogulite krompir, isjeckajte ga na željene komadiće  i uvaljajte u umućeno bjelance, u koje možete da dodate začinsko bilje. Tako pripremljen krompir spustite na peki-papir koji ste prethodno stavili u tepsiju. Krompir pecite dok ne porumeni u rerni zagrijanoj na 220 stepeni.
Pomfrit će biti hrskav kao da ste ga spremali u tiganju ili fritezi, ali daleko zdraviji.
Prijatno !

Rafaelo kocke


Potrebno :
Kora 
6 bjelanjaka
20 dag šećera
15 dag kokosa
10 dag brašna
pola  praška za pecivo
  
Krema
6 žumanjaka
2 žlice šećera
2 vrećice (2 dag) vanilin šećera
5 kašika oštrog brašna
5 dl mlijeka
20 dag maslaca
Za posipanje
5 dag kokosa
Priprema:
Namažite lim za pečenje (ja koristim 24×30) i posipajte ga brašnom
Upalite pećnicu na 170°C
Za tijesto istucite čvrsti snijeg, dodajte šećer, dobro izmiješajte pa dodate kokos i zatim brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Ulijte smjesu u lim i pecite oko 35 minuta
Za kremu dobro istucite žumanjke, dodajte obje vrste šećera, brašno i nekoliko žlica hladnog mlijeka oduzetih od pola litre.
Zakuhajte preostalo mlijeko te polako uz miješanje sipajte smjesu sa žumanjcima (kao kad kuhate puding), pa kad se krema stisne sklonite sa ringle .
Maslac dobro istucite tako da postane bijel i kremast.
Umiješajte ga u skoro hladnu kremu.
Kremu premažite preko kore i posipajte kokosom.
Prijatno !

Brze griz kocke


Potrebno :
Petit keks za podlogu 

1 litar mlijeka
3 žumanca
200 g griza
150 g šećera
2 kesice bourbon vanilin šećera
250 g puter
200 ml slatke pavlake
Priprema:
Dobro umutiti žumanca , šećer i vanilin šećer kad je umumućeno jaje dodati  griz i malo mlijeka.
Ostatak mlijeka staviti da kuha pa kad prokuha uz miješanje dodati masu i kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Nakon što se malo prohladi, mikserom umutiti puter sobne temperature.
Petit keks posložiti u pleh pa na njega istresti fil dok je još topao.
Kada se skroz ohladi premazati umućenim šlagom .
Po želji možete ukrasiti čokoladnim mrvicama ili rendanom čokoladom a i nemorate .
Prijatno!