četvrtak, 19. listopada 2017.

Hurmašice na brzinu

 

Potrebno :

 3 jaja
 3 male šoljice šećera
 3 male šoljice ulja
 12 šoljica brašna (ako je tijesto mekše još malo brašna dodajte)
 prašak za pecivo

za agdu:

9 šoljica šećera
 8 šoljica vode

Priprema :

Jaja izmutit viljuškom i dodati šećer, pa još malo izmutit. Dodat i ulje pa izmutiti. Dodati brašno i prašak za pecivo pa izmješati kašikom.
Za agdu šećer i vodu dobro umutiti i tako hladnim zaliti tople hurmašice.
Prijatno !

Jabuke u šlafruku -Pohovane jabuke


Potrebno :

1 kg jabuka
300 ml brašna
200 ml mlijeka
200 ml kisele vode
1 jaje
1 vanilin šećer
2 kašike cimeta
šećer u prahu za posip
ulje za prženje 


Priprema:

Jabuke očistite i ogulite pa im izvadite sredinu.
Izrežite na krište pa ostavite sa strane dok pripremite smjesu.
Umutite jaje, mlijeko, šećer, brašno,cimet i kiselu vodu.
Umočite jabuke u tijesto i pržite u tavi sa uljem dok ne porumeni sa obje strane.
Pospite šecerom u prahu prije posluživanja.


Prijatno!

Brza torta od bananica gotova za 20 minuta


Potrebno :
 1 pakovanje petit keksa(može i plazma veće pakovanje ),
 25 čokoladnih bananica,
 200 ml kisele pavlake,
 200 ml slatke pavlake,
 200g šećera u prahu,
 šlag krema
Priprema:
U veću posudu mikserom umutiti kiselu i slatku pavlaku te šećer u prahu. U smjesu dodati keks drobljen u veće komade, zatim i bananice drobljene na manje komadiće pa ručno promiješati. Smjesu istresti u prikladan kalup. Ukrasiti tortu šlag kremom. Ako je potrebno može se odmah servirati, mada bi bilo bolje prije serviranja ohladiti u u frižideru.
Prijatno !

Čokoladni Milka kolač !


Potrebno :
Kora:
5 bjelanjaka
12dag šećera
8dag lješnjaka
2 žlice brašna
1/2 praška za pecivo
Sve po 3x
Fil:
1l mlijeka
3 pudinga od vanilije
10 žumanjaka
20dag šećera
3 kašike gustina
20dag margarina
3dcl. vrhnja za šlag
20dag bijele milka čokolade
20dag milka čokolade sa sitnim lješnjacima
Priprema:
Bjelanjke istuči u čvrsti snijeg, polako dodavati šećer, lješnjake, brašno i prašak za pecivo.
Ovakava kora se peče 3 puta! Peči na 180c oko 20 minuta.
Za fil  dobro izmiješati žumanjke, šećer, puding i gustin i ukuhati ih u mlijeko.
U ohlađeno dodati margarin i čvrsto izrađeno vrhnje za šlag.
Kremu podijeliti na dva dijela. U prvi dio staviti rastopljenu bijelu čokoladu, a u drugi rastopljenu čokoladu sa lješnjacima.
Ostavite jednog fila samo toliko da možete premazati kolač.(onog koiji mažete na prvu koru )
Slaganje:
Kora-fil-kora-fil -kora -fil .
Ukrasite po želji .
Prijatno !

Begova čorba za svaku priliku bosanski specijalitet


Potrebno :
 1 cijelo pile
 4 mrkve
 1 šolja graška
 1 fildžan riže
 1 vezica bamje
 2 kašike putera
 3 kašike brašna
 3 kašike sjeckanog peršunovog lista
Način pripreme
Cijelo pile stavite u veliku šerpu i kuhajte oko 1h (zavisno od veličine pileta).
Bamju staviti u vodu sa malo limunovog soka i kuhati 10-ak minuta. Ocijediti i saprati.
U vodu staviti mrkvu narezanu na kockice, bamju i grašak i kuhati dok povrće ne omekša.
Dodati fildžan riže i pileće meso(očišceno od kosti ) i kuhati dok riža ne bude gotova.
U tavi otopiti puter, dodati brašno i popržiti.
Dodati čorbi i dobro promiješati.
Ostaviti još malo da se kuha dok se ne zgusne.
Prijatno 

"ORAHNJAČA "


Potrebno :
Za tijesto:
 1 vrećica Kvasca instant
 400 g Pšeničnog glatkog brašna
 280 g maslaca
 1 jaje
 1 žumance
 60 g šećera
Za nadjev:
 350 g oraha
 2 žlice Meda bagrem
 150 g šećera
 limunova korica
 80 g grožđica
 rum
 Cimet mljeveni
 muškatni oraščić
 200-300 ml mlijeka
Za premazivanje:
1 jaje
Za posipavanje:
šećer u prahu
Priprema:
Kvasac pomiješajte s brašnom, dodajte listiće maslaca, pa sve razmrvite, zatim dodajte jaje, žumance i šećer te umiješajte tijesto i ostavite neka odstoji najmanje pola sata.
Za nadjev mljevene orahe prelijte kipućim mlijekom, dodajte med, šećer, grožđice, limunovu koricu, rum, cimet i muškatni oraščić.
Sve dobro promiješajte i ohladite.
Tijesto kratko premijesite i razrežite na tri komada.
Svaki razvaljajte (oko 30×20 cm), premažite nadjevom i savijte uske savijače.
Složite jednu pokraj druge u namašćeni lim i premažite ih izmiješanim jajem.
Pecite oko 40 minuta na temperaturi 190-200°C.
Prijatno !

Domaći gusti sok od jabuka i mrkve

Potrbno :
 5 kg jabuka
 2,5 kg mrkve
 2 kg šećera
 4 limuntosa
Priprema:
Jabuke oguliti, isjeći na parčiće i skuhati u 5 l vode.
Mrkvu  takođe očistiti, isjeći i skuhati u 3 l vode.
Skuhano i ohlađeno voće ispasirati u blenderu sve zajedno .
Dodati vodu u kojoj se kuhalo voće i još 2 l vode, staviti sve to da provrije.
Kad počne da vrije dodati šećer i limuntos i kuhati još pola sata.
Po želji možete staviti 2-3 ekstrakta od breskeve ili kajsije.
Vruč sok sipati u zagrijane flaše i zatvoriti.
Flaše uviti u deku  i ostaviti ih tako da se ohlade.
Napomena :Ako imate flaše one sa širokim grlom još bolje .
Prijatno !

srijeda, 18. listopada 2017.

Tartar sos


Potrebno:
 5 jaja
 200 ml ulja
 3 kašike milerama
 2 kašike senfa
 4 mala kisela krastavca
 1 kašika kapara
 1 čehna bijelog luka
 1 limun
 so, biber
Priprema:
Skuhajte tri jaja i odvojite žumanca.
Propasirajte ih pa dodajte 2 sirova žumanca i dobro promiješajte.
Umiješajte senf, sok od limuna, so i biber.
Uspite u multipraktik i melite pa dodajite malo po malo ulja.
Kada se zgusne ostavite u frižideru pa dodajte kapare, sitno sjeckane krastavce i mljeveni bijeli luk.
Umiješajte mileram i servirajte.
Prijatno!

Rižine kuglice sa svježim sirom


Potrebno:
 50 g maslaca
 80 g luka
 200 g riže
 prstohvat šafrana
 500 ml vode
 1 kašika Vegete
 50 g naribanog parmezana
 200 g svježega kravljeg sira
 1 žlica svježe narezanog bosiljka
 80 g brašna
 1 jaje
 ulje za prženje
Priprema:
Na maslacu kratko propecite nasjeckani luk, dodajte rižu pa sve zajedno pirjajte još oko minutu.
Dodajte šafran, vruću vodu, Vegetu  i pirjajte oko 5 minuta.
Posudu s rižom maknite s vatre, dodajte naribani parmezan, dobro ocijeđen svježi sir i bosiljak pa promiješajte i ohladite.
Ostavite pokriveno oko 2 sata.
Izmiješajte 50 g brašna i jaje pa dodajte pripremljenoj smjesi i od nje oblikujte kuglice.
Uvaljajte ih u preostalo brašno i pržite u duboku ulju oko 5 minuta.
Pržene kuglice stavite na upijajući papir kako bi upio suvišnu masnoću.
Prijatno !

Paprika punjena sirom


Potrebno :
 4 paprike
 200 gr mladog sira
 200 gr feta sira
 1 kašika milerama
 2 čehne bijelog luka
 so, biber
 peršun 
Priprema:
Paprike ispecite, ogulite i očistite.
Promiješajte dvije vrste sira sa sitno sjeckanim bijelim lukom i mileramom.
Posolite, pobiberite i napunite paprike.
Poredajte u namašćenu tepsiju i pecite 20 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.
Pred kraj zbog arome ja pospem sitno sjeckanim  peršunom .
Prijatno!

Lisnate kiflice


Potrebno:
Za tijesto
 1,5 dl mlijeka
 1 kom jogurt (180 ml)
 20 g kvasca
 1 kašika šećera
 maalo soli
 1 kom jaje
 3 kašike ulja
 oko 650 g brašna
Za premazati tijesto
 200 g maslaca ili margarina
Za filovati
 po želji slatki ili slani nadjev
Za premazati kiflice
 1 kom žumance
Priprema:
Kvasac i 1 kašikicu šećera preliti sa malo mlakog mlijeka i ostaviti da nadođe.
Umutiti jaje, šećer, so, dodati ulje i sve sjediniti.
Dodati nadošli kvasac, mlako mlijeko, mlak jogurt i izmiješati.
Brašno dodavati postepeno (količina brašna nije precizna, zato ga dodavati po potrebi) i umijesiti fino, glatko tijesto.
Ostaviti na toplom da naraste. Poželjno je premijesiti ga i ostaviti još jednom da naraste.
Radnu površinu posuti sa malo brašna, premijesiti tijesto i podijeliti na 2 jednaka dijela.
Svaki dio podijeliti na 6 loptica.Loptice istanjiti, 5 premazati umućenim maslacemi stavljati jednu na drugu, a šestu nepremazanu staviti preko.
Tako uraditi i sa drugih 6 loptica i stavljati posebno da se dobiju dva kruga.
Svaki krug istanjiti na veličinu oko 40 cm prečnika. Isjeći na 16 jednakih dijelova.
Na početku svakog trougla staviti fil i saviti kiflicu.
Kiflice stavljati u podmazan pleh, premazati žumancetom i ostaviti da narastu.Peći na 180 C.
Prijatno!

Pita sa jabukama









Sastojci

Tijesto
250 g margarina ili masti
250 g šećera
2 kom jaja
1 šalica (2 dcl) mlijeka


1 p.z.p.
800 g brašna
Nadjev od jabuka
oko 1,5 kg jabuka
1 žlica cimeta

Priprema

1.
Umutiti mikserom margarin (mast), dodati jaja i šećer i na kraju mlijeko. Umiješati brašno s p.z.p. Sve raditi mikserom, tek na kraju dovršiti rukama. Tijesto podijeliti na dva dijela. Jedan dio razvući na pobrašnjen pleh (33×30 ja koristim ovaj). Na tijesto razvući nadjev od jabuka i prekriti drugom polovicom tijesta.
2.
Za nadjev jabuke cijele (nije potrebno guliti) izgratati, staviti u teću i izdinstati sve dok ne počne pomalo zagarati. Po želji dodati malo šećera i cimeta. Ja volim da ostanu malo kisele pa ne dodajem šećer.
3.
Kolač peći na 180 – 200°C oko 35 min.
4.
Gotov kolač posuti štaubom!
5.
Dobar tek!

Brza čokoladna torta








 Potreebno:
200 gr keksa ( bilo kog sa filom od čokolade )
100 gr putera
800 gr krem sira po izboru 
150 gr kisele pavlake
300 gr mlečne čokolade
250 gr kristal šećera
3 cela jajeta

70 – 80 gr kakaa
2 ravne supene kašike brašna
malo vanilin šećera
Preliv ili Glazura po želji sa šlagom ili čokoladom 

Priprema
Kako se pravi torta od sira i čokolade?
Prvo pripremiti koru za tortu tako što izmrvite keks, a puter rastopite na tihoj vatri. Ukoliko imate blender, možete izmiksati kekst i u njemu, kako bi ova fantastična torta od sira i čokolade imala još ukusniju koru. Potom izmešajte izmrvljen keks i rastopljen puter, pa dobijenom smesom obložite posudu. Kora bi trebalo da bude oko santimetar debljine, a torta od sira i čokolade se obično pravi u kružnoj posudi, mada možete i u običnom đuveču. Sve u zavisnosti od toga za koju priliku pripremate ovu tortu sa sirom. Potom, ovako pripremljenu koru stavite u zamrzivač da se stegne, pa počnite sa pripremom fila.
Umutite mikserom pevo sir i pavlaku, pa dodajte šećer. Sve zajedno mutite dok se šećer potpuno ne rastopi. Vodite računa o brzini miksera, jer ova mešavina prilično prska dok se muti, pa je najbolje mutiti na najslabijoj.

Kada se šećer potpuno rastopi dodajte jedno po jedno jaje, uz neprekidno mućenje.
Sada dodajte vanilin šećer i kakao, a na kraju brašno i sve dobro sjedinite.
Izrendajte čokoladu na krupno rende, pa dodajte smesi, s tim što je sada potrebno da umutite ručno.
Ovako pripremljen fil prespite u posudu u kojoj ste pripremili koru, pa ubacite u dobro zagrejanu rernu. Rernu odmah smanjite na oko 200 stepeni i pecite. Kada je fantastična torta od sira i čokolade pečena, ostavite je da se ohladi, pa tek onda pravite preliv.