srijeda, 18. listopada 2017.

Rižine kuglice sa svježim sirom


Potrebno:
 50 g maslaca
 80 g luka
 200 g riže
 prstohvat šafrana
 500 ml vode
 1 kašika Vegete
 50 g naribanog parmezana
 200 g svježega kravljeg sira
 1 žlica svježe narezanog bosiljka
 80 g brašna
 1 jaje
 ulje za prženje
Priprema:
Na maslacu kratko propecite nasjeckani luk, dodajte rižu pa sve zajedno pirjajte još oko minutu.
Dodajte šafran, vruću vodu, Vegetu  i pirjajte oko 5 minuta.
Posudu s rižom maknite s vatre, dodajte naribani parmezan, dobro ocijeđen svježi sir i bosiljak pa promiješajte i ohladite.
Ostavite pokriveno oko 2 sata.
Izmiješajte 50 g brašna i jaje pa dodajte pripremljenoj smjesi i od nje oblikujte kuglice.
Uvaljajte ih u preostalo brašno i pržite u duboku ulju oko 5 minuta.
Pržene kuglice stavite na upijajući papir kako bi upio suvišnu masnoću.
Prijatno !

Paprika punjena sirom


Potrebno :
 4 paprike
 200 gr mladog sira
 200 gr feta sira
 1 kašika milerama
 2 čehne bijelog luka
 so, biber
 peršun 
Priprema:
Paprike ispecite, ogulite i očistite.
Promiješajte dvije vrste sira sa sitno sjeckanim bijelim lukom i mileramom.
Posolite, pobiberite i napunite paprike.
Poredajte u namašćenu tepsiju i pecite 20 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.
Pred kraj zbog arome ja pospem sitno sjeckanim  peršunom .
Prijatno!

Lisnate kiflice


Potrebno:
Za tijesto
 1,5 dl mlijeka
 1 kom jogurt (180 ml)
 20 g kvasca
 1 kašika šećera
 maalo soli
 1 kom jaje
 3 kašike ulja
 oko 650 g brašna
Za premazati tijesto
 200 g maslaca ili margarina
Za filovati
 po želji slatki ili slani nadjev
Za premazati kiflice
 1 kom žumance
Priprema:
Kvasac i 1 kašikicu šećera preliti sa malo mlakog mlijeka i ostaviti da nadođe.
Umutiti jaje, šećer, so, dodati ulje i sve sjediniti.
Dodati nadošli kvasac, mlako mlijeko, mlak jogurt i izmiješati.
Brašno dodavati postepeno (količina brašna nije precizna, zato ga dodavati po potrebi) i umijesiti fino, glatko tijesto.
Ostaviti na toplom da naraste. Poželjno je premijesiti ga i ostaviti još jednom da naraste.
Radnu površinu posuti sa malo brašna, premijesiti tijesto i podijeliti na 2 jednaka dijela.
Svaki dio podijeliti na 6 loptica.Loptice istanjiti, 5 premazati umućenim maslacemi stavljati jednu na drugu, a šestu nepremazanu staviti preko.
Tako uraditi i sa drugih 6 loptica i stavljati posebno da se dobiju dva kruga.
Svaki krug istanjiti na veličinu oko 40 cm prečnika. Isjeći na 16 jednakih dijelova.
Na početku svakog trougla staviti fil i saviti kiflicu.
Kiflice stavljati u podmazan pleh, premazati žumancetom i ostaviti da narastu.Peći na 180 C.
Prijatno!

Pita sa jabukama









Sastojci

Tijesto
250 g margarina ili masti
250 g šećera
2 kom jaja
1 šalica (2 dcl) mlijeka


1 p.z.p.
800 g brašna
Nadjev od jabuka
oko 1,5 kg jabuka
1 žlica cimeta

Priprema

1.
Umutiti mikserom margarin (mast), dodati jaja i šećer i na kraju mlijeko. Umiješati brašno s p.z.p. Sve raditi mikserom, tek na kraju dovršiti rukama. Tijesto podijeliti na dva dijela. Jedan dio razvući na pobrašnjen pleh (33×30 ja koristim ovaj). Na tijesto razvući nadjev od jabuka i prekriti drugom polovicom tijesta.
2.
Za nadjev jabuke cijele (nije potrebno guliti) izgratati, staviti u teću i izdinstati sve dok ne počne pomalo zagarati. Po želji dodati malo šećera i cimeta. Ja volim da ostanu malo kisele pa ne dodajem šećer.
3.
Kolač peći na 180 – 200°C oko 35 min.
4.
Gotov kolač posuti štaubom!
5.
Dobar tek!

Brza čokoladna torta








 Potreebno:
200 gr keksa ( bilo kog sa filom od čokolade )
100 gr putera
800 gr krem sira po izboru 
150 gr kisele pavlake
300 gr mlečne čokolade
250 gr kristal šećera
3 cela jajeta

70 – 80 gr kakaa
2 ravne supene kašike brašna
malo vanilin šećera
Preliv ili Glazura po želji sa šlagom ili čokoladom 

Priprema
Kako se pravi torta od sira i čokolade?
Prvo pripremiti koru za tortu tako što izmrvite keks, a puter rastopite na tihoj vatri. Ukoliko imate blender, možete izmiksati kekst i u njemu, kako bi ova fantastična torta od sira i čokolade imala još ukusniju koru. Potom izmešajte izmrvljen keks i rastopljen puter, pa dobijenom smesom obložite posudu. Kora bi trebalo da bude oko santimetar debljine, a torta od sira i čokolade se obično pravi u kružnoj posudi, mada možete i u običnom đuveču. Sve u zavisnosti od toga za koju priliku pripremate ovu tortu sa sirom. Potom, ovako pripremljenu koru stavite u zamrzivač da se stegne, pa počnite sa pripremom fila.
Umutite mikserom pevo sir i pavlaku, pa dodajte šećer. Sve zajedno mutite dok se šećer potpuno ne rastopi. Vodite računa o brzini miksera, jer ova mešavina prilično prska dok se muti, pa je najbolje mutiti na najslabijoj.

Kada se šećer potpuno rastopi dodajte jedno po jedno jaje, uz neprekidno mućenje.
Sada dodajte vanilin šećer i kakao, a na kraju brašno i sve dobro sjedinite.
Izrendajte čokoladu na krupno rende, pa dodajte smesi, s tim što je sada potrebno da umutite ručno.
Ovako pripremljen fil prespite u posudu u kojoj ste pripremili koru, pa ubacite u dobro zagrejanu rernu. Rernu odmah smanjite na oko 200 stepeni i pecite. Kada je fantastična torta od sira i čokolade pečena, ostavite je da se ohladi, pa tek onda pravite preliv.


Preporučujemo: Straćatela torta





Potrebno:
za koru

 4 jajeta
 5 kašika šećera
 4 kašika brašna
 1 prašak za pecivo
1 kašika kakaoa

za fil

7 dl slatke pavlake
 3 vanil-šećera
 200 g mlevenih badema
 100 g puslica
 200 g čokolade

za dekoraciju:


3 dl slatke pavlake
 1 vanil-šećer

Priprema

Kora:

 Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati šećer, jedno po jedno žumance i mutiti mikserom sve vreme.
 U umućenu masu dodati brašno, prašak za pecivo i kakao, pa polako promešati varjačom.
 Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, u njega sipati pripremljenu masu i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni C dok ne porumeni. Pečenu koru izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.

Fil:

 Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, bademe kratko propržiti u suvom tiganju, čokoladu izrendati na krupno rende, a puslice izmrviti.
U odgovarajućoj posudi sjediniti šlag od slatke pavlake, pržene bademe, vanil-šećer, puslice i čokoladu, pa polako promešati varjačom.

Finalni postupak:
 Pečenu koru vratiti u kalup za tortu, sipati pripremljen fil, poravnati i staviti u frižider da se stegne.
 Slatku pavlaku i vanil-šećer umutiti u čvrst šlag, pa pomoću poslastičarskog vrećice  naneti na stegnutu tortu i dekorisati po želji.

Prijatno!


Divni kolač





Potrebno:

180 g putera ili margarina
8 kašika brašna
650 ml mlijeka
10 kašika šećera
1 vanilin šećer

fil:

po ukusu mljeveni i sjeckani orasi,lješnjaci,pistaći,malo cimeta

i još:
kokosovo brašno
1 kašika= 21 g

Priprema
U šerpi otopiti margarin ili puter, pa kad se zagrije sipati brašno. Miješati svo vrijeme, nekih 6-7 minuta. Zatim sipati mlijeko, miješajući svo vrijeme, dok se masa ne zgusne. Dodati šećer i vanilin šećer, pa još kratko miješati na laganoj vatri
Smjesu sipati u plastičnu posudu i mikserom mutiti nekih 5-6 minuta. Ostaviti da se ohladi ( ne mora biti potpuno hladno). Od smjese vaditi kuglice (ruke često pokvasiti hladnom vodom), pa svaku kuglicu rastanjiti na dlanu. Puniti smjesom od mljevenih i sjeckanih orašastih plodova,uz dodatak cimeta (po ukusu), pa preklopiti. Oblikovati kuglicu ili valjak, pa uvaljati u kokosovo brašno.Ostaviti u frižider da se ohladi i stegne, pa poslužiti.
Prijatno!

PILAV -Domaći rezanci


Potrebno:
 2 ½ šolje brašna
 2 umućena jajeta
 ½ šolje mlijeka
 1 kašika putera
 prstokvat soli
Priprema :
Prosijte brašno i dodajte so.
Napravite rupu u brašnu i dodajte jaja, mlijeko i otopljeni puter.
Mijesite dok ne dobijete glatku smjesu.
Ostavite da se odmori 10 minuta.
Pobrašnite podlogu i razvucite tijesto.
Zamotajte u rolnu i režite rezance nožem.

Specijalitet koji samo u Turskoj možemo jesti











Sastojci za
3 jaja
1 šolja šećera
1 šolja toplog mlijeka
1 šolja ulja
1 ,5 šolja brašna
2 kašike kakaa
1 praška za pecivo
1 vanilin šećer
Za preljev
2 pudinga (vanilija, banana po želji)
1 litar mlijeka
Skuhati po uputi na vrećici
1 jagoda šlag krema
pripremiti prema uputi na vrečici
Priprema
Šećer i jaja umutiti dodati mlijeko i ulje zatim prašak za pecivo, vaniliju i brašno. Dodati kakao i dobro promiješajte.Tepsija 25×35. Prethodno zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva i kada stavite kolač smanjite na 18o C pecite oko 35 min.
Na pečenom i ohlađenom tijestu izbušiti rupe ja sam bušila sa spravom za bušenje paprika .
Skuhan i vruć puding prvo stvite u rupe,azatim preliti preko cijelog kolača.
izbišene komade izmrviti i staviti preko pudinga i lagano pritisnuti mrvice,a na mrvice izmučenu kremu od jagoda.
pudingli kek


Za kolač:
2 jaja
nešto više od pola šalice šećera (3/4 šalice)
1 šalica mlijeka
1 šalica biljnog ulja
Nešto manje od 1,5 šalice brašna (1 1/4 šalice)
1 paketić praška za pecivo
Korica od 1 naranče

Za iznad:
1 pakiranje jagoda puding
2 paketića jagoda tučeno vrhnje
Dovoljno mlijeka za puding i šlag
Kajgane na šećer i mlijeko i ostale materijale dodaju. 25mn u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva da se kuhati.
Dođite iz pećnice i hladi puding na tortu pop je ispunjen malim otvorima. Torta plijesni raste unutar raspasti kolač posuti na vrhu. Krema se izlije na vrhu. Dobar tek.

Kokos šapice!





Potrebno:

250 gr brasna
140 gr prah secera
200 gr margarina
150 gr kokosa
2 kasike meda


Priprema:

Penasto umutiti prah secer i margarin, tome dodati kokos i med. Postepeno dodavati brasno i mesiti da se dobije ujednacena masa.
Modlice za sapice premazati margarinom i posuti brasnom, puniti ih testom i peci u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata. Paziti da ne  počnu rudit treba da ostanu bijele .Ako se to dogodi smanjite temperaturu  Tople valjati u prah secer.

Ostaviti u zdjelu sa poklopcem ili limenu kutiju za suhe kekse .
Najbolje su kad malo odstoje bar 1 dan .
Prijatno!

Čokoladne tiramisu kuglice











Kuglice su zaista jednostavne za napraviti a ukus im je divan

SASTOJCI

180 g Tamne cokolade

180 ml Vruce crne kafe




24 komada

Piskota,samljeti

1 kasika espresso kafe u prahu ili 1 kasika obicne kafe

220 g Mascarpone sira

Uvaljati

180 g Tamne cokolade

1 kasika Ulja







PRIPREMA

1. Saviti cokoladu u zdjelu pa je preliti vrucom kafom.Mjesati da se ujednaci.

2. U drugu zdjelu staviti samljevene piskote,kafu u prahu i izmjesati.

3. Istresti istopljenu cokoladu i mascarpone sir i ismjesati smjesu da vam se ujednaci.
4. Smjesa je malo ljepljiva ali nebrinite.Ako zelite mozete staviti smjesu na 10 minuta u frizider pa onda praviti kuglice.

5. Praviti kuglice i ostavljati na oblozenu tepsiju.Ostaviti ih u frizide bar 30-60 minuta da se ohlade i stvrdnu. Ako hocete mozete ih staviti i u zamrzivac na 15 minuta pa ih onda preliti cokoladom ako se zurite.

6. Istopiti cokoladu s uljem i onda jednu po jednu truffle umakati u cokoladu. Posuti sa kakaom, cimetom,samljevenim piskotama,ili jednostavno preliti cokoladom. Ostaviti ih u frizider bar jos 30 minuta pa posluziti.

7. Posluziti ih uz kafu.

Sa ovim ručkom vjerujte biće svi oduševljeni :Bosanske mantije




Potrebno :

Za tijesto

500 gr brašna
2 kašike ulja
so
voda
Fil:
500 gr mljevenog mesa
glavica crvenog luka
so
biber
Preliv:
jogurt
bijeli luk


Priprema :
Zamijesite tijesto isto kao da pravite burek ili bilo koju drugu pitu

Tijesto podijelite na dvije jufke, zatim premijesite i ostavite da nadođe.
Prvu jufku razvijte, namastite i razvucite.

Meso pomiješajte sa sitno isjeckanim lukom, solju i biberom
Meso stavljajte na na duže strane, ali u razmaku.
Srolajte jufke kao da rolate burek.
Na mjestima gdje ste napravili razmak, odnosno gdje nema mesa, nožem režite. I sa jedne i druge strane podvijte mantije.

Od sredine u tepsiji redajte mantije.
Ponovite postupak i sa drugom jufkom.
Prije pečenja pomastite mantije i pecite ih na 250 stepeni 30ak minuta.
Po želji ih možete kada se ispeku preliti jogurtom u koji ste isjeckali bijeli luk. 
Vratite u rernu par minuta.
Prijatno !

Hrskava piletina sa kukuruznim pahuljicama


Potrebno:
 500 gr piletine
 250 gr kukuruznih pahuljica
 2 jaja
 1 šolja brašna
 1 kašika mlijeka
 so, biber
Priprema :
Piletinu izrežite, posolite i pobiberite.
Pahuljice oklagijom usitnite i uspite u tanjir.
Jaja umutite sa mlijekom.
Piletinu uvaljajte u brašno, zatim u jaja pa u pahuljice.
Pržite u ulju dok ne porumene.
Prijatno!