srijeda, 18. listopada 2017.

Preporučujemo: Straćatela torta





Potrebno:
za koru

 4 jajeta
 5 kašika šećera
 4 kašika brašna
 1 prašak za pecivo
1 kašika kakaoa

za fil

7 dl slatke pavlake
 3 vanil-šećera
 200 g mlevenih badema
 100 g puslica
 200 g čokolade

za dekoraciju:


3 dl slatke pavlake
 1 vanil-šećer

Priprema

Kora:

 Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati šećer, jedno po jedno žumance i mutiti mikserom sve vreme.
 U umućenu masu dodati brašno, prašak za pecivo i kakao, pa polako promešati varjačom.
 Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, u njega sipati pripremljenu masu i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni C dok ne porumeni. Pečenu koru izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.

Fil:

 Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, bademe kratko propržiti u suvom tiganju, čokoladu izrendati na krupno rende, a puslice izmrviti.
U odgovarajućoj posudi sjediniti šlag od slatke pavlake, pržene bademe, vanil-šećer, puslice i čokoladu, pa polako promešati varjačom.

Finalni postupak:
 Pečenu koru vratiti u kalup za tortu, sipati pripremljen fil, poravnati i staviti u frižider da se stegne.
 Slatku pavlaku i vanil-šećer umutiti u čvrst šlag, pa pomoću poslastičarskog vrećice  naneti na stegnutu tortu i dekorisati po želji.

Prijatno!


Divni kolač





Potrebno:

180 g putera ili margarina
8 kašika brašna
650 ml mlijeka
10 kašika šećera
1 vanilin šećer

fil:

po ukusu mljeveni i sjeckani orasi,lješnjaci,pistaći,malo cimeta

i još:
kokosovo brašno
1 kašika= 21 g

Priprema
U šerpi otopiti margarin ili puter, pa kad se zagrije sipati brašno. Miješati svo vrijeme, nekih 6-7 minuta. Zatim sipati mlijeko, miješajući svo vrijeme, dok se masa ne zgusne. Dodati šećer i vanilin šećer, pa još kratko miješati na laganoj vatri
Smjesu sipati u plastičnu posudu i mikserom mutiti nekih 5-6 minuta. Ostaviti da se ohladi ( ne mora biti potpuno hladno). Od smjese vaditi kuglice (ruke često pokvasiti hladnom vodom), pa svaku kuglicu rastanjiti na dlanu. Puniti smjesom od mljevenih i sjeckanih orašastih plodova,uz dodatak cimeta (po ukusu), pa preklopiti. Oblikovati kuglicu ili valjak, pa uvaljati u kokosovo brašno.Ostaviti u frižider da se ohladi i stegne, pa poslužiti.
Prijatno!

PILAV -Domaći rezanci


Potrebno:
 2 ½ šolje brašna
 2 umućena jajeta
 ½ šolje mlijeka
 1 kašika putera
 prstokvat soli
Priprema :
Prosijte brašno i dodajte so.
Napravite rupu u brašnu i dodajte jaja, mlijeko i otopljeni puter.
Mijesite dok ne dobijete glatku smjesu.
Ostavite da se odmori 10 minuta.
Pobrašnite podlogu i razvucite tijesto.
Zamotajte u rolnu i režite rezance nožem.

Specijalitet koji samo u Turskoj možemo jesti











Sastojci za
3 jaja
1 šolja šećera
1 šolja toplog mlijeka
1 šolja ulja
1 ,5 šolja brašna
2 kašike kakaa
1 praška za pecivo
1 vanilin šećer
Za preljev
2 pudinga (vanilija, banana po želji)
1 litar mlijeka
Skuhati po uputi na vrećici
1 jagoda šlag krema
pripremiti prema uputi na vrečici
Priprema
Šećer i jaja umutiti dodati mlijeko i ulje zatim prašak za pecivo, vaniliju i brašno. Dodati kakao i dobro promiješajte.Tepsija 25×35. Prethodno zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva i kada stavite kolač smanjite na 18o C pecite oko 35 min.
Na pečenom i ohlađenom tijestu izbušiti rupe ja sam bušila sa spravom za bušenje paprika .
Skuhan i vruć puding prvo stvite u rupe,azatim preliti preko cijelog kolača.
izbišene komade izmrviti i staviti preko pudinga i lagano pritisnuti mrvice,a na mrvice izmučenu kremu od jagoda.
pudingli kek


Za kolač:
2 jaja
nešto više od pola šalice šećera (3/4 šalice)
1 šalica mlijeka
1 šalica biljnog ulja
Nešto manje od 1,5 šalice brašna (1 1/4 šalice)
1 paketić praška za pecivo
Korica od 1 naranče

Za iznad:
1 pakiranje jagoda puding
2 paketića jagoda tučeno vrhnje
Dovoljno mlijeka za puding i šlag
Kajgane na šećer i mlijeko i ostale materijale dodaju. 25mn u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva da se kuhati.
Dođite iz pećnice i hladi puding na tortu pop je ispunjen malim otvorima. Torta plijesni raste unutar raspasti kolač posuti na vrhu. Krema se izlije na vrhu. Dobar tek.

Kokos šapice!





Potrebno:

250 gr brasna
140 gr prah secera
200 gr margarina
150 gr kokosa
2 kasike meda


Priprema:

Penasto umutiti prah secer i margarin, tome dodati kokos i med. Postepeno dodavati brasno i mesiti da se dobije ujednacena masa.
Modlice za sapice premazati margarinom i posuti brasnom, puniti ih testom i peci u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata. Paziti da ne  počnu rudit treba da ostanu bijele .Ako se to dogodi smanjite temperaturu  Tople valjati u prah secer.

Ostaviti u zdjelu sa poklopcem ili limenu kutiju za suhe kekse .
Najbolje su kad malo odstoje bar 1 dan .
Prijatno!

Čokoladne tiramisu kuglice











Kuglice su zaista jednostavne za napraviti a ukus im je divan

SASTOJCI

180 g Tamne cokolade

180 ml Vruce crne kafe




24 komada

Piskota,samljeti

1 kasika espresso kafe u prahu ili 1 kasika obicne kafe

220 g Mascarpone sira

Uvaljati

180 g Tamne cokolade

1 kasika Ulja







PRIPREMA

1. Saviti cokoladu u zdjelu pa je preliti vrucom kafom.Mjesati da se ujednaci.

2. U drugu zdjelu staviti samljevene piskote,kafu u prahu i izmjesati.

3. Istresti istopljenu cokoladu i mascarpone sir i ismjesati smjesu da vam se ujednaci.
4. Smjesa je malo ljepljiva ali nebrinite.Ako zelite mozete staviti smjesu na 10 minuta u frizider pa onda praviti kuglice.

5. Praviti kuglice i ostavljati na oblozenu tepsiju.Ostaviti ih u frizide bar 30-60 minuta da se ohlade i stvrdnu. Ako hocete mozete ih staviti i u zamrzivac na 15 minuta pa ih onda preliti cokoladom ako se zurite.

6. Istopiti cokoladu s uljem i onda jednu po jednu truffle umakati u cokoladu. Posuti sa kakaom, cimetom,samljevenim piskotama,ili jednostavno preliti cokoladom. Ostaviti ih u frizider bar jos 30 minuta pa posluziti.

7. Posluziti ih uz kafu.

Sa ovim ručkom vjerujte biće svi oduševljeni :Bosanske mantije




Potrebno :

Za tijesto

500 gr brašna
2 kašike ulja
so
voda
Fil:
500 gr mljevenog mesa
glavica crvenog luka
so
biber
Preliv:
jogurt
bijeli luk


Priprema :
Zamijesite tijesto isto kao da pravite burek ili bilo koju drugu pitu

Tijesto podijelite na dvije jufke, zatim premijesite i ostavite da nadođe.
Prvu jufku razvijte, namastite i razvucite.

Meso pomiješajte sa sitno isjeckanim lukom, solju i biberom
Meso stavljajte na na duže strane, ali u razmaku.
Srolajte jufke kao da rolate burek.
Na mjestima gdje ste napravili razmak, odnosno gdje nema mesa, nožem režite. I sa jedne i druge strane podvijte mantije.

Od sredine u tepsiji redajte mantije.
Ponovite postupak i sa drugom jufkom.
Prije pečenja pomastite mantije i pecite ih na 250 stepeni 30ak minuta.
Po želji ih možete kada se ispeku preliti jogurtom u koji ste isjeckali bijeli luk. 
Vratite u rernu par minuta.
Prijatno !

Hrskava piletina sa kukuruznim pahuljicama


Potrebno:
 500 gr piletine
 250 gr kukuruznih pahuljica
 2 jaja
 1 šolja brašna
 1 kašika mlijeka
 so, biber
Priprema :
Piletinu izrežite, posolite i pobiberite.
Pahuljice oklagijom usitnite i uspite u tanjir.
Jaja umutite sa mlijekom.
Piletinu uvaljajte u brašno, zatim u jaja pa u pahuljice.
Pržite u ulju dok ne porumene.
Prijatno!

Rolat sa susamom i čokoladom -Istambulski specijalitet


Potrebno:
 125gr margarina
 4 kasike meda
 4 kasike secera
 100 gr čokolade za kuvanje
 100 gr mlevenog keksa
 100 gr oraha samlevenih
 200 gr proprženog susama
Priprema:
Margarin, med, čokoladu i šećer otopiti u šerpici na umerenoj temperaturi, mešati dok se ne sjedini.
Dodati prženi susam, orahe i keks i  sve zajedno pomešati .
Dobijenu masu sipati na alu-foliju, uviti dok je toplo, staviti u frižider da se stegne, a seći i služiti kad se ohladi.
Prijatno!

Brza sočna pita sa sa jabukama i orasima


Potrebno :
 pakovanje kora za pitu
Fil 1:
 5 jabuka
 1 limun
 200 g šećera
 2 vanil šećera
Fil 2:
 200g mlevenih oraha
 saft od prvog fila
Za preliv :
 čaša vode
 3 kašike šećera
 prstohvat cimeta
I još:
 150g otopljenog margarina ili maslaca 
Priprema :
Jabuke oljuštiti, pa izrendati. Iscediti limun, pa preliti jabuka. Dodati šećer i vanilu. Sve promešati i ostaviti pet minuta da pusti sok.
Uzeti jednu koru pa staviti tri kašike jabuka sa što manje safta koje su pustile. Urolati, pa saviti u pužić. Tako utrošiti sve jabuke, a u saft koji je ostao dodati mlevene orahe.
Ostale kore urolati sa ovim filom. Sve lepo složiti u pleh, pa preliti margarinom.
Ispeći u rerni, pa kad je pečeno, preliti sa hladnim, prethodno skuvanim redjim sirupom. Ostaviti da se ohladi i upije sirup.
Prijatno !

Ako ste ljubitelji zalivenih kolača ovo obavezno probajte : Sekerpare


Potrebno:
 250g brašna
 75 g secera u prahu
 150 g putera
 1 prasak za pecivo
 50 g sitnog griza
  3 jaja
 1 vanilin šećer
Agda
 500 g šećera
 500 ml vode
 sok od 1 limuna
Priprema
Brašno prosijati, u sredinu napraviti udubljenje i staviti šećer u prahu, 125 g putera ( isječen na kriške) i prašak za pecivo.
Griz posuti po ivicama.
Dodati jaja i vanilin šećer.
Sve to zajedno izmjesati u glatko tijesto , ako vam bude premehko dodajte jos malo brašna.
Formirati kuglu i ostaviti 20 min. da odstoji.
Od dobivenog tijesta praviti male kuglice veličine jedne šljive.
Pleh ili tevsiju podmazati preostalim puterom i slagati kuglice sa malim razmakom.
Ako imate mali okrugli kalupcic utisnite u sredinu kolacica da bi dobili mostru.
Peci na 180°C 20 min.
Za agdu staviti vodu, šećer i 1 sok od limuna da samo kratko prokuha.
Čim kolačići budu pećeni zaliti vrucom agdom i prekriti folijom.
Kad se ohlade mozete garnirati mljevenom  pistacijom, orahom i bademom kako volite .Ili zabodite u sredinu šta   želite prije  pečenja .
Prijatno!

Čokoladne kuglice u kokosu -gotove za tren

Potrebno :

 250 gr mljevenog keksa (plazma ili nekog drugog),
 125 gr margarina ili putera,
 100 gr šećera u prahu,
 1 vanilin šećer,
 100gr mljevenih badema ili lješnika,
 100 ml soka d narandže ili mlijeka,
 150 gr euro blok čokolade,
 50 gr kokosa ili rendane čokolade (ako ne volite kokos).

Priprema :

Penasto umutiti margarin i dodati mlijeko  šećer i vanilin šećer. Kada dobiijete kremastu smesu dodati keks, sok, bademe, lešnike ili orahe i rendanu čokoladu. Najbolje je da ih rukama umesite. Ako vam se čini da je smesa ređa dodajte još malo keksa.
Oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kokos. Ako ne  volite kokos kuglice možete uvaljati u rendanu čokoladu, mlevene orahe, bademe, lešnike ili ih umakati u čokoladnu glazuru.
Ostavite ih pola sata u frižideru da se malo stegnu, pa poslužite.
Prijatno!

Pita od limuna


Potrebno:
Za tijesto 
 250 gr brašna
 150 gr putera
 4 kašike vode
 prstohvat soli
Fil
 250 ml vode
 100 ml soka od limuna
 100 gr šećera
 50 gr putera
 30 gr gustina
 3 žumanca
 1 limun korica
Završni dio 
Snijeg od bjelanjaka
 3 bjelanca
 100 gr šećera
Priprema :

Puter otopite pa pomiješajte sa brašnom, soli i vodom.
Umijesite tijesto i ostavite u frižideru sat vremena.
Utisnite u tepsiju pa pecite u rerni zagrijanoj na 220 stepeni 20 minuta.
Vodu, sok od limuna, koricu, žumance gustin i šećer uspite u šerpicu i miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Sklonite s vatre i miješajte dok se puter ne otopi.
Istresite na  koru i ostavite sa strane.
Umutite bjelanca sa malo soli i šećerom dok ne dobijete čvrst snijeg pa premažite preko kreme.
Stavite u rernu ugrijanu na 170 stepeni oko 20-ak minuta da se suši.
Prijatno !