nedjelja, 15. listopada 2017.

Najbolja -Reform torta

 Potrebno
Krema :
30 kom žumanaca
 500 gr putera (omekšalog na sobnoj temperaturi)
 300 gr čokolade za kuhanje + malo ruma – al malo
 300 gr šecera uprahu 

Kora 
 30 bjelanaca
 600 gr secera u prahu
 600 gr mljevenih oraha
 6 kašika brašna 

Priprema:

Za svaku od šest kora umutite po pet belanaca sa po pet kašika šećera u čvrst snijeg , u smjesu  dodajte 100 g oraha i jednu kašiku brašna izmiješajte polako kašikom .

Smjesu  stavite u podmazan pleh svaku koru pecite na 180 stepeni po petnaestak minuta. Tako 6puta .

Za kremu  skuhajte na pari žumanca sa 300 gr  šećera(dobro umutiti ), pred kraj kuvanja dodajte čokoladu i rum.

U  dobro  ohlađenu kremu  dodajte   izmiksani  maslac sa 300 gr šecera

Nafilujte kore kremom  i tortu ukrasite po želji.

Prijatno !

Pravi i Mirisni -Domaći Medenjaci


Potrebno :
 500 g šećera
 5 dcl mleka
 10 kašika ulja
 2 kašike meda
 1 jaje
 2 žumanca
 1 kesica vanilin šećera
 1 kašičica sode bikarbone
 1 kašičica praška za pecivo
 1 i po kašičica začina za medenjake
 oko 1 kg brašna

Za premazivanje:
 2 belanca
 150 g šećera u prahu
Priprema:
Karamelišite šećer dok ne dobije svetlo braon boju, dodajte mleko i kuvajte na tihoj vatri da se karamelisani šećer istopi. Skinute sa vatre i dodajte 2 kašike meda, vanilu i ostaviti da se ohladi.
U hladnu masu dodajte 10 kašika ulja, 1 jaje, 2 žumanca, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, začin za medenjake i brašno. Zamesite testo, pa ostavite da odstoji. Razvaljajte testo debljine pola cm, vadite kalupom željene oblike i redajte ih u pleh obložen papirom. Pecite u rerni zagrejanoj na 180oC dok ne porumene.
Umutite 2 belanca sa 150 g šećera u prahu i ovom masom koristeći silikonsku četkicu premažite pečene i tople medenjake.
Prijatno !

Brzi i jednostavni -Kolač od jabuka i keksa bez pečenja

Potrebno :
 1,5 kg jabuka
 sok 1 limuna
 400 g šećera
 600 ml vode
 300 ml vode
 3 kom Pudinga vanilin
 400 g petit keksa
200 ml slatkog vrhnja (za šlag)
Priprema:
Jabuke ogulite i naribajte u veću posudu. Dodajte im limunov sok, šećer i vodu pa stavite sve zajedno da kuha dok jabuke omekšaju (15-tak minuta).
U preostalih 300 ml vode razmutite tri praška za puding pa dodajte u mekane jabuke. Kuhajte još 2-3 minute pa maknute s vatre.
U tepsiju veličine 25 x 30 cm slažite red keksa, red jabuka, red keksa, red jabuka, red keksa i na kraju samo tanki sloj jabuka.
Kad ste sve složili ostavite da se kolač ohladi. Ohlađeni kolač premažite tučenim slatkim vrhnjem. Po vrhu naribajte čokoladu ili pospite čokoladnim mrvicama .
Prijatno !

Mimoza salata


Potrebno :

 kačkavalj 200gr.
 salama po želji 150gr.
 kuhan krompir 150gr
 kuhana jaja 2kom
 pavlaka 1
 majoneza 100 gr

Priprema:

Krompir,skuhan u ljusci,pa oljušten,izrendati,malo krupnije,pa ga premazati polovinom pavlake. Preko pavlake narendati salamu po želji i premazati je majonezom.
Sljedeće narendati 1 cijelo jaje i 1 bjelance,a preko njega 100g kačkavalja. Sve ovo premazati ostatkom pavlake. Odozgo sitno narendati 50g kačkavalja i preko toga narendati žumance,tako da sve to liči na mimozu.
Prijatno !

Milka torta!




Potrebno
Za kore:


6 jaja
6 kašika šećera
5 kašika mlake vode
4 kašike brašna
1 kašika kakaoa
1 kašičica praška za pecivo


Za vanila kremu:

3 žumanca
250 ml mleka
80 gr kristal šećera
1 vanilin šećer
1 kašika gustina, puna
100 gr maslaca

Za milka kremu:

3 jaja
80 gr kristal šećera
100 gr milka čokolade ( tamne ili mlečne )
100 gr maslaca

Za dekoraciju :

šlag pjena 

Priprema

Za koru :
Ulupati penasto belanca pa postepeno dodavati vodu uz mućenje.
Dodati šećer pa mutiti dok se ne dobije jaka pena i šećer se istopi .Kada se šećer istopi dodati žumanca.Umutiti pa dodati brašno, kakao i prašak za pecivo i sve sjediniti varjačom.Dok to radite rerna se zagreva na 180 stepeni.
Istresti masu u obložen pleh dimenzija 20 x 35 ili 30 x 30…i sličnih…
Peći oko 25 minuta.
Ohladjen biskvit preseći vodoravno da se dobiju dve tanke korice

Za vanila kremu:
Pomiješati mleko, brašno, šećer, žumanca i vanilin šećer.
Umutiti pa staviti na srednju vratu uz mešanje da se skuva.
Skuvan fil skloniti sa vatre pa ohladiti
Ulupati penasto maslac pa mu dodati ohladjen krem i umutiti.
Kremovi su nešto mekši, ali neka vas to ne brine, pri razmazivanju nemojte ići skroz do ivice jer će sami lepo da legnu na korice i one će upiti višak tečnosti, a pri tome fino omekaniti.


Za milka kremu :
Pomešati jaja, šećer i izlomlenu čokoladu, pa staviti na paru.
Mešati dok se sve ne otopi i sjedini.
Zatim ostaviti na pari do 10 minuta da se kuva uz mešanje pa skloniti i ohladiti.
Ulupati penasto maslac pa dodati mu ohladjen krem i sve umutiti.

Slaganje :
Na prvu koru naneti beli krem, poklopiti drugom korom pa naneti milka krem i sve na kraju prekriti šlagom ili slatkom pavlakom.
Tortu ohladiti u frižideru pa poslužiti.
Prijatno!

Torta gotova za 20 minuta!




Lepa na oko, a jednostavna za napraviti
Potrebno:
1 pakovanje biskvit kore za tortu sa čokoladom (kakaom)
Za prvi fil :
300 g mlevene plazne
3 čaše kisele pavlake
250 g prah šećera

250 g margarina sobne temperature
Za drugi  fil:
500 g belog krem šlaga
2 dl kisele vode

Priprema:


Za prvi  fil: umutiti pavlaku, margarin, prah šećer i mlevenu plazmu


Za drugi  fil: umutiti krem šlag sa kiselom vodom

Filovati sledećim redosledom: kora-fil I-fil II i tako tri puta. Na kraju tortu premazati krem šlagom.ostaviti u frižider da se ohladi pa poslužiti .
Prijatno !

Bajadera torta!







Potrebno

Za koru:

6 jaja,
6 kasika secera,
6 kasika mlevenih oraha,
5 kasika brasna,
pola praska za pecivo,
3dl fante.

Za prvi fil

300gr mlevene plazme,
100gr cokolade,
2dl fante,
pola margarina,
50gr secera u prahu.

Za drugi fil

200gr mlevenih oraha,
1dl mlijeka,
pola margarina,
50gr secera u prahu.

Za treći fil

750ml mlijeka,
3 pudinga od vanile,
pola margarina,
50gr secera u prahu.

300gr slaga.

Priprema :

Za koru :

6 belanca sa 6 kasika secera umutiti mikserom,zatim dodati jedno po jedno zumance,rucno kasikom umesati 5 kasika brasna,pola peciva,6kasika mlevenih oraha.

peci koru na 180s,oko 20min.
pecenu ,ohlađenu koru natopiti sa 3dl soka fante.

Za prvi fil ;

pola margarina umutiti sa 50gr secera u prahu,onda im dodati 100gr otopene cokolade,sjediniti,zatim dodavati 300gr mlevene plazme,sjedinjene sa 2dl fante.

Za drugi fil :

200gr mlevenih oraha preliti sa 1dl vrelog meka,
u ohladeno dodati pola uucenog magarina sa 50gr secera.

Za treći fil

500ml mleka da zavrije,pa skuvati 3 pudinga razmutenih u 250ml.ohladiti puding pazeci da neuhvati korica po vrhu,mesuci svremena na vreme.ohladeno sjediniti sa pola margarina i 50gr secera u prahu.

preko natopene kore ide fil od mlevene plazme,zatim pola treceg fila,zatim fil od oraha,i drugi deo pudinga.preko slag.

Jednostavan i jeftin kolač!






Za pripremu kolača biće potrebno:

1 čaša (200 ml) mleka
1 čaša šećera
1 čaša ulja
4 supenih kašika (sa vrhom) kakaoa

Sve sastojke umutiti mikserom. Podeliti na dva dela. U jedan deo dodati:

2 jajeta
1 čašu brašna
1 kesicu praška za pecivo
vanil šećer (po ukusu)

Promešati mikserom.

Tepsiju namažite uljem (ili stavite papir za pečenje) i izručite smesu sa brašnom i jajima. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 25 minuta.
Proverite čačkalicom da li je kolač gotov: ako je čačkalica suva, kolač je pečen.
Izvadite iz rerne i vruć kolač prelijte sa prvim delom smese.
Neka odstoji sat-dva, i isecite ga na komade.
Ja sam ga tako ostavila da prenoći.

Ujutro sam probala. Kolač je ispao ukusan i neuobičajeno nežan, prosto se topi u ustima.

Prijatno!

Bosanski lokum


Potrebno:
 250 gr putra sobne Tem.
 ½ kg brašna
 2 s.kašike ulja
 2-3 s. kašike  šecera uprahu

Još potrebno:

  šecer  u prahu za uvaljati gotove lokume
Priprema:

Putar umutiti sa šecerom, dodati ulje, u to dodati brašno i sve dobro izraditi.
Istresti na radnu površinu,( obicno ne treba brašna)izraditi jos malo rukama, podjeliti u vise hrpica( kuglica) 7-8
Od svake kuglice napraviti valjak
Rezati na duzinu od 4-5 cm, redati u tepsiju u koju smo stavili pek papir
Peci/ susiti na 130 *C oko 1½ sat
Moraju ostati svjetli.
Gotove uvaljati u  šecer uprahu, kad se ohlade spakovati u kutiju.
Mogu dugo stajati i sve su ljepši i ljepši.

Prijatno !

Stari recept za palačinke: Tanke i mekane kao duša!








Mlade kuvarice najviše plaši strah od neuspeha, ali sa ovim receptom i potpune početnice će biti na sigurnom

Sastojci

3 jaja
300 g brašna
500 ml mleka ili vode
2 kašike ulja
na vrh kašičice soli


1. Sipajte brašno u posudu, pa dodajte jaja i dobro izmešajte. Dodajte mleko ili vodu. Zatim dodajte so i dve kašike šećera, pa dobro jedinite, tako da smesa bude jednolična i bez grudvica. Testo ne treba da bude previše gusto, ako je potrebno dodajte malo kisele vode.

2. Testo sipajte kutlačom u tiganj, u kom ste prethodno zagrejali nekoliko kapi ulja. Malo okrećite tiganj kako bi se smesa ravnomerno rasporedila do ivica. Obradite pažnju da ne sipate previše smese kako bi vam palačinke bile što tanje.

3. Kad palačinka počne da se odvaja od tiganja, vreme je da je okrenete na drugu stranu. Pecite je tako još oko pola minuta, pa izvadite na tanjir.

4. Ostalo vam je još da ih nafilujete po želji – da li će biti slatke ili slane, sami odučite. Bilo sa kremom, džemom, orasima ili stare dobre sa šećerom.



Morate probat ove krosane !



Potrebno:

1 kg glatkog brašna
 5,5 dclmlijeka
 1 pak svježeg kvasca
 2 žličicebsoli
 1 žlica šećera
2 + 1jaja (ovo jedno je za premazivanje)
 1,5 dcl ulja
250 g margarina

Priprema:
Od mlijeka (mlijeko mora biti toplo) oduzeti malo za dizanje germe. U posudu u kojoj ćemo mijesiti tijesto staviti brašno, napravimo u sredini rupu za germu, a uokolo stavimo ulje, sol, 2 jaja. Kad nam se germa digne dodamo i nju i zamjesimo tijesto.
Odmah podijelimo na 6 jednakih loptica i stavimo na stranu. Uzimamo jednu lopticu i razvaljamo je na veličinu od prilike tanjura za kolače. Pobrašnimo jednu stranu radne površine i stavimo razvaljanu lopticu. Na nju prstima “utapkamo” omekšali margarin, deblje (250 g margarina bi trebalo rasporediti na 5 loptica, jer na zadnju se ne stavlja)
Uzmemo drugu lopticu, razvaljamo na istu veličinu i stavimo je preko prve. Ponovno margarin utapkamo na nju i tako redom. Zadnju lopticu kad razvaljamo i stavimo preko ostalog NE stavljamo margarin. (ako vam i ostane malo margarina od onog cijelog, nema veze)
Sad ispred sebe pobrašnimo radnu površinu, prebacimo ovo što smo “slagali” i razvaljamo u što veći krug. Izrežemo 32 trokuta, te motamo u kroasan.
Kad ste uzeli prvi trokut prvo ga lagano prstima razvucite tj polačite prema dolje, a prije nego počnete motati i taj najširi dio prvo malo rastanjite prstima. Počnite motati, kad sve već lagano formirali kiflicu onda je uzmete u jednu ruku i dalje motate, a drugom rukom povlačite ovaj dio što vam još visi tako da bude tanje i da na kraju kroasane budu što lisnatije.
Slagati ih u tepsiju na papir za pečenje ili namašćenu i pobrašnjenu. Kad ste napunili jednu tepsiju, prekrijte kroasane krpom i ostavite ih da se dižu.
Dok se dižu povremeno pogledajte da se ne bi predigle jer onda gube lijep izgled listanja. Kad su se digle, namažite ih razmućenim ili žumanjkom ili cijelim jajetom i ako volite posipajte sezamom, kimom ili nečim durgim

Pecite u predhodno zagrijanoj pećnici na 200°C, dok lijepo ne porumene.

Đuja – svi ga mogu jesti jer u tijestu nema šećera!



Potrebno 
Za tijesto:


 1 kg brašna

 500 gr margarina
4 dcl kiselog vrhnja (pavlake)
 prstohvat soli
I još_
 200 gr pekmeza od šljiva
 jedan žumanjak
 šećer u prahu za posipanje

Priprema
Za tijesto:


Zamijesiti tijesto. Najprije omekšali margarin miješati sa brašnom i soli tako da se margarin smrvi do kraja pa tek kad je to sve dobro izmiješano – usitnjeno.. dodati jedno vrhnje, miješati (ja to radim sa mikserom) i usput uzimati što više brašna kako bi se dobila kompaktna smjesa, zatim dodati drugo kiselo vrhnje i to u dio koji je ostao brašnast. Uz malo strpljenja, mijesiti ili miksati nastavkom za tijesto dok ne postane kompaktno. Ostaviti ga u hladnjaku dva sata ili bolje preko noći !!
Kad se izvadi iz hladnjaka, ovu količinu podijeliti na dva dijela. Uzeti prvi dio i tanko razvaljati , ali pripaziti da bude više pravokutnik a ne krug. Zatim paralelno na suprotne duže strane mazati pekmez, preklopiti jednom i tanko namazati razmućenim žumanjkom pa preklopiti još nednom i odrezati te malo pomaknuti ili prebaciti sve na jednu stranu. Postupak nastaviti sve dok se ne potroši tijesto. Isto ponoviti i sa drugom polovicom tijesta.

Dobivene rolice staviti jednu do druge i rezati keksiće duljine 3-4 cm i to sve zajedno jer je tako puno brže. U plehu je dovoljno ostaviti samo minimalni razmak. Peći na 200 st.C oko 15 minuta, čim počnu dobivati malo boje treba ih izvaditi.

Još tople posuti šećerom u prahu.
Prijatno!

Čarobni kolac sa jabukama





Potrebno :

 Gris 1 čaša
 Brašno (oštro) 1 čaša
 Šećer 1 čaša
 Prašak za pecivo 1 paketić
 Vanilin šećer 1 paketić
Jabuke po potrebi i želji
Cimet po želji
 Margarin za kolače po potrebi

Priprema:

Predložene količine su ovdje isključivo informativno. Inače koju god veličinu čaše/šalice iskoristite biti će dobar recept.
Samo pripazite da su omjeri namirnica raspoređeni u pravilnim trećinama.
U dublju posudu dodajte 1 čašu od 3 dcl brašna, istu čašu griza, te na kraju čašu šećera. Dodajte i jedan paketić praška za pecivo i paketić vanilin šećera. Sve suhe sastojke pomiješajte.
Dno kalupa  nauljite i posipajte brašnom da se kolač ne zalijepi, a zatim preko svega rukama posipajte suhu smjesu (griz, šećer i brašno).
Sloj suhe smjese ne treba biti debeo, već dovoljan da pokrije i da se kroz njega ne vidi dno protvana. Preko suhe smjese posipajte obilnu količinu ribanih jabuka (nije ih potrebno cijediti prije) s malo mljevenog cimeta.
A preko jabuka ponovno posipajte suhu smjesu dok ih u potpunosti ne prekrijete. Postupak ponavljajte sve dok imate jabuka i suhe smjese, ili vam stane sve u kalup .
Na kraju po kolaču naribajte margarin i stavite ga peći u pećnicu na 200 stupnjeva oko 40 minuta ili dok ne vidite da je dobio lijepu zlatnu boju.
Kolač ohladite pa poslužite .
Prijatno !