Potrebno
Podloga:
250 gr mljevenog plazma ili petit keksa
1.5 dl mlijeka
2 kašike nesquika
60 gr maslaca
Fil od kupina:
6.0 dl soka(svježe iscijedenih) kupina
6 kašika šećera
60 gr gustina
60 gr maslaca
Nesquik-nougat krema:
7.5 dl punomasnog mlijeka
2 kašike nesquika
3 pudinga nougat premium
4 kašike šećera
150 gr nesquik čokolade
125 gr maslaca
100 ml umućenog slatkog vrhnja
Za ukrašavanje:
200 ml umućenog slatkog vrhnja
1 kašika nesquika
Priprema:
Podloga od keksa:
Mljeveni keks preliti sa 1.5-2.0 dl mljeka (zavisi od keksa-koliko upija) u koje smo dodali i razmutili nesquik i rukama umjesiti.
Izmiksati maslac i dodavati prethodnu smjesu i sve fino sjediniti. Obruč za tortu prečnika 26 cm obložiti prozirnom folijom , staviti na pladanj za torte i preručiti izmiksani keks i formirati glatku i ravnomjernu podlogu. Ostaviti u frižideru dok pravite žele od voća.
Nesquik-nougat krema:
Od 7.5. dl mlijeka odvojimo 1 dl, prosijemo puding, dodamo šećer i to razmutimo u tom 1dl fino da nema grudvica. U ostatak mlijeka staviti 2 kašike nesquika i staviti na šporet da se grije.
U vrelo dodavati razmućen puding i skuhati finu gustu kremu, skloniti sa vatre i odmah dodati 150 gr čokolade i miješati dok se ne istopi. Prekriti površinu kreme prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.
Kad je krema ohlađena, posebno pjenasto umutiti maslac i dodavati kašiku po kašiku kreme i miksati malo duže da se sve fino sjedini.
Posebno umutiti 300 ml vrhnja za šlag u to dodati 1-2 kašike nesquika,
te 1/3 (100ml) lagano kašikom umješati u kremu.
Voćna krema:
Svježe iscijedeni sok staviti u šerpu, odvojiti malo i u tome izmješati prosijani gustin i šećer i to skuhati uz stalno mješanje u ostatku zagrijane tečnosti na vatri.
Kad je žele kuhan, skloniti sa šporeta i dodati maslac, mješati dok se ne istopi.
Toplu voćnu kremu premazati preko podloge od keksa i ostaviti u frižider.
.
Prvi fil ili nougat kremu premazati preko voćnog, a sa ostatkom umućenog slatkog vrhnja ukrasiti torticu po želji.
Prijatno!